Цікаві факти про полярного вовка

Полярный волк

Цей хижак обрав місцем проживання найсуворіший край, Арктику, ареал його проживання досить великий: це вся арктична територія за винятком вічних льодовиків і плавучих крижин. І навіть не дивлячись на те, що тут п'ять місяців повністю занурені в пітьму, полярний вовк зумів вижити і пристосуватися, більшою мірою за рахунок своєї невибагливості в їжі. Адже якби цей звір був перебірливий, загибель і вимирання всього виду були б неминучі.

Цікаві факти:

  • Лише кожне десяте полювання у зграй цього хижака успішне, тому вовки протягом багатьох днів навчилися обходитися без їжі,
  • У разі вдалого полювання, довго голодна тварина здатна одразу з'їсти трохи більше 10 кг м'яса,
  • Через дефіцит їжі, піймавши свою здобич, полярний вовк не вибирає найсмачніші частини, як роблять це його побратими на материках, а з'їдає свою здобич повністю з шкурою і кістками,
  • В сім'ї вовків молодші беззаперечно підкоряються старшим і деколи навіть залишаються замість няньок і охоронців для молодого потомства,
  • Про присутність і територіальні межі своїх сусідів вовки сповіщають мітками і виттям, ретельно намагаючись уникнути конфлікту між зграями.

Особливості існування полярних вовків

Як було сказано раніше цей вид вовків вибрав місцем свого проживання найбільш безплідні і мало населені території з суворим кліматом.
Навіть у середині квітня температура повітря тут рідко піднімається вище 25 градусів за Цельсієм. Грунт тут промерзлий на багато кілометрів і вижити тут можуть лише деякі ссавці, на яких полює полярний вовк. Взимку, коли температура знижується, дрібна здобич ховається під землю, а великі (вівцебики та олені ) йдуть на більш південні території в пошуках їжі, в слід за ними так само йдуть і вовки. Для полювання на цю велику здобич вовки об'єднуються в зграї, вибираючи собі в жертву слабких і молодих тварин або просто виснажуючи їх гонитвою і облогою стада.

Вовки тримаються невеликими зграями, більшість з яких сімейні, тобто складаються з самця ватажка, його «дружини» і їх дитинчат від різних приплодів. В свою чергу всі члени зграї підпорядковуються саме цій чільній парі, а всяке посягання на честь чільної самки присікається як самою самкою, так і самцем, який може і вигнати нахабу зі зграї. Саме так і з'являються вовки одинака, які блукають у пошуках території та вільної молодої самки. Полярний вовк - це єдиний вид вовків, який займає території своїх предків, чисельність якого практично не постраждала в результаті полювання на нього людиною.

page counter knowall