Цікаві факти про африканського страуса

Африканский страус

Цього птаха можна без перебільшення назвати рекордсменом відразу по декількох категоріях: найбільший птах, птах, що несе найбільші яйця.
Ареал проживання цього гігантського птаха не такий вже й великий: його найбільша популяція знаходиться в центральній частині Африки. Дещо менша за чисельністю знаходиться в південній частині материка. Є так само штучно створені популяції цього птаха, які існують і живуть в Австралії.

Цікаві факти

  • Розмір страусиного яйця, точніше його обсяг, дорівнює 25 курячим яйцям,
  • Пращури цієї птиці колись були досить поширені по всьому світу, про це свідчать знайдені скам'янілі скелети стародавнього страуса на півдні колишнього Радянського Союзу. Вік такого скам'янілого скелета налічує приблизно 7,5 мільйонів років,
  • Ще одна дивна особливість цієї птиці, проковтування навіть не їстівних предметів, одним словом страус може з'їсти будь-який предмет, який його зацікавив, починаючи від олівця, закінчуючи звичайним камінчиком. Саме цим часто грішать представники, які живуть у зоопарках,
  • Шкаралупа страусиного яйця настільки міцна, а воно саме таке об'ємне, що деякі племена в Африці досі використовують шкаралупу від яєць в якості посудини для води.

Спосіб життя

Ця птиця обрала місцем свого проживання сухі і посушливі степи Африканського континенту. Їжа страуса - це більшою мірою рослинність, молоді пагони, іноді вони доповнюють свій раціон комахами і дрібними звірками ( ящірками, зміями, гризунами). Дивлячись на те, що страус має досить великі розміри і їжі йому потрібно досить багато, в більшій мірі саме з цієї причини страуси постійно в русі, освоюючи все нові і нові території, виключенням стає лише період гніздування. Кочують страуси не поодинці, а групами, які деколи досягають 20, а то і 30 особин.

Страус - це дуже обережний і уважний птах, який залишається на чеку в будь-який час доби і за будь-яких обставин, саме тому для інших тварин, які живуть зі страусом по сусідству, він своєрідний патрульний, здатний завжди своєчасно попередити про небезпеку.

Крім того, що кочують ці птахи стадами, в кожному стаді є кілька сімей, де панує один самець і кілька самок. Самка в заздалегідь підготовлені самцем гнізда (ямки вириті в землі) відкладають яйця від одного до двох. А от далі висиджуванням і вихованням пташенят займається тільки самець, він перекочує їх в одне гніздо, збираючи всі разом, і зігріває своїм тілом протягом ночі, вдень же вони прогріваються сонячним промінням. Після вилуплення пташенят вони збираються в стада, слідуючи за своїм батьком і навчаючись навичок існування в цьому світі.

page counter knowall