Чому деякі птахи не летять на південь?

Миграция птиц

З настанням осені, птахи, які живуть у помірних широтах, змушені приймати «рішення» про те, де в подальшому їм залишатися. Під час міграції їм доведеться зробити тривалий переліт через часто негостинні або небезпечні території, де практично нічим поживитися, до місцевостей, у яких ще ніколи не бували молоді птахи. З іншого боку, залишитися означає особисто відчути не милосердя зими, в той же час, сподіваючись, що вона не буде надто болісною.

Звичайно щорічно їх вибір припадає на «не залишатися», однак внаслідок природного відбору, кожен вид виробив власну поведінку, яка довела свою найбільшу безпеку. Для декого цей вибір є досить чітким: птахи, які живуть в Арктиці, або ті, чий раціон повністю залежить від комах, змушені летіти. Інші просто переміщаються південніше, коли джерела їх корму потихеньку виснажуються. Таких птахів ми називаємо кочовими. У цій категорії чимало видів, які живляться насінням, наприклад різні види синиць і зябликів, а також деякі хижаки, зокрема, сова біла і зимняк.

Перед іншою групою птахів, відомої як часткові мігранти, виникає інша дилема. У таких видів, як зяблик, дрізд чорний і малинівка, одні особини мігрують, тоді, як інші залишаються зимувати поблизу своїх місць появи або гніздових територій. Про зяблика, зокрема, можна сказати, що в його поведінці спостерігається баланс двох альтернатив: протягом декількох м'яких зим все більше і більше птахів починає залишатися на гніздовій території, однак після однієї суворої зими майже всі зяблики стають мігруючими. Якщо погодні умови взимку залишаються сприятливими, ті птахи, які залишилися, виживають краще, ніж ті, які піддаються небезпеці міграції, але якщо панує люта зима, міграція доводить свою меншу небезпеку, ніж зимівля. Ймовірно, нащадки кожного типу птахів наслідують поведінку, яка притаманна їх батькам, і відносна кількість особин кожного типу буде залежати від погодних умов зими.

Помічено, що у видів, яким властива часткова міграція, частіше мігрує молодь, ніж дорослі птахи, а також самки в порівнянні із самцями. Як молодь, так і самки, є менш успішними в конкуренції за їжу, наприклад, в бійці за їжу, дорослі птахи і самці частіше стають переможцями. А, отже, молодь і самки є тією групою, що ймовірно не здатна вижити взимку на гніздовій території, а тому і не дивно, що мігрують в основному саме вони.

Птахи, які живуть у помірних широтах, повинні важко працювати у пошуках їжі, зникають комахи і плоди, а тому пернаті, які споживають їх влітку, просто змушені змінювати свій раціон. Більшість птахів, що залишаються зимувати, - це водоплавні. Фактично переважна частина цих птахів проводить літо декілька північніше, а з настанням несприятливої погоди переміщається в південному напрямку і зимує в помірному кліматі. На узбережжях взимку знаходиться більше птахів, ніж влітку. Оскільки цим птахам необхідні незамерзаючі водойми, вони рухаються не на північ чи південь, а від центру континенту до його країв, де погодні умови через вплив теплих океанічних течій менш суворі і не такі безжальні.

page counter knowall